Swipe naar rechts
voor menu
Swipe naar rechts

Waarom wil een baby gedragen worden?

Door 29-06-2023 129 keer bekeken Geen reacties

Als (kersverse) papa of mama wil je je kindje het liefst zoveel mogelijk bij je dragen; dit geeft een geborgen gevoel van liefde en troost als hij of zij huilt. Door je kindje te dragen wordt hij of zij weer rustig. Dit gaat automatisch zo, op gevoel. Maar waaróm werkt dit eigenlijk zo? Waarom wil een baby graag gedragen worden? Willemijn Neijenhuis van Babyconsulent Assen is draagconsulente en vertelt je in deze blog graag meer over waarom dragen belangrijk is en waar het vandaan komt...

Waarom wil een baby graag gedragen worden?

Om deze vraag te beantwoorden gaan we terug naar de natuur. Zoogdieren worden onderverdeeld in drie groepen; de vluchters, verstoppers en de dragers. Denk bij 'de vluchters' aan paarden, koeien en herten. Deze groep wordt min of meer ‘af’ geboren. Na een korte tijd kunnen ze al lopen en vluchten. De melk die ze krijgen is eiwitrijk, zodat ze snel spieren kunnen opbouwen. Dit is nodig, zodat ze snel weg kunnen rennen voor de roofdieren. Best mooi bedacht van de natuur, toch?

Bij 'de verstoppers' moet je denken aan de muizen, poezen en konijnen. Zij blijven stilletjes in hun nest, zodat de roofdieren ze niet kunnen horen terwijl hun moeder af en toe voedsel komt brengen. De melk die ze krijgen is vet, zodat ze uren verzadigd blijven.

En ja daar komt 'ie, de laatste groep is 'de dragers'. Bij de dragers horen de apen en koala’s. Ze zijn min of meer ‘onaf’ en hulpeloos geboren. Ze hebben veel innig contact nodig voor de temperatuur en hersenontwikkeling. De melk van deze groep bevat voornamelijk koolhydraten, wat ook goed is voor de groei van de hersenen. De melk wordt snel verteerd en daardoor hebben ze dus vaak een slokje nodig. Als hun moeder niet in de buurt is, dan roepen ze om hulp! Daarnaast hebben ze grijpreflexen, zodat ze zich kunnen vasthouden aan de vacht van hun moeder.

In welke groep horen de baby’s?

Je baby heeft de hele dag zijn/haar moeder of vader nodig om regelmatig melk te krijgen voor de groei van de hersenen. Het lichamelijke contact is nodig voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarnaast hebben wij als mens bij de geboorte ook nog een aantal reflexen. De moro-reflex (omklemmingsreflex) is daar een voorbeeld van. Je baby grijpt met haar armen om zich heen als ze dreigt te vallen. En wat gebeurt er als je je vinger in het handje stopt van je baby? Juist, je kindje grijpt zich vast. Dragers willen zich vast kunnen houden als ze dreigen te vallen. Daarnaast zie je de spreid-hurk reflex.  Als je je baby op je heup zet, dan klemt hij/zij zich met zijn/haar benen om je heen. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke houding met een mooie bolling in de rug. Deze reflexen wijzen erop dat baby's graag gedragen willen worden.

Toch leggen we ons kindje vaak in zijn of haar bedje. Wij weten dat het veilig is in bed, maar een baby weet dat niet. Dat is één van de redenen dat een kindje instinctief gaat huilen als het in bed wordt gelegd. Papa of mama is er niet... gevaar! Deze instincten zijn lastig te negeren, je kindje wil graag bij jou zijn en heeft jou nodig. Naast drinken en slapen is huid-op-huidcontact dus ook één van de basisbehoeften van je baby. Kortom, baby's behoren duidelijk tot de groep dragers. De natuur heeft het zo bedoeld. Dé tip van Willemijn luidt dan ook: luister veel naar je eigen gevoel, pak je baby lekker op en draag het bij je. :-) Wil je meer weten over dragen en draagzakken? Bij BabyPlanet vind je draagzakken van de merken Stokke, Tula en Ergobaby Wil je advies op maat? Op 15 en 16 juli 2023 geeft draagconsulente Willemijn Neijenhuis drie draagworkshops bij de BabyPlanet in Assen, Groningen en Drachten. De workshop is gratis en vrijblijvend! Lees gauw verder...

Geef je op voor de Stokke Limas Draagworkshop

Wil je meer weten over het ergonomisch dragen van je kindje? Wat het verschil is tussen onze verschillende draagzakken van de merken Stokke, Tula en Ergobaby? De maand juli staat bij BabyPlanet in het teken van Stokke. Onder het thema 'Op reis met Stokke' organiseren we de Stokke Limas Draagworkshop met draagconsulente Willemijn Neijenhuis. De workshop is gratis en vrijblijvend. Willemijn geeft advies en kijkt samen met jou (en je partner) welke drager het beste bij jou/jullie past. Wil je hier bij zijn? Op zaterdag 15 juli is Willemijn in Assen van 10.00 tot 12.00 uur, in Groningen van 14.00 tot 16.00 uur en op zondag 16 juli van 14.00 tot 16.00 uur in Drachten. Geef je op via de winkel!

Achtergrondinformatie Willemijn Neijenhuis: Willemijn is van oorsprong neonatologieverpleegkundige en heeft haar eigen bedrijf Babyconsulent Assen Zij begeleidt jonge ouders bij de zorg rondom hun baby, geeft babymassagecursussen en is draagconsulente. Met haar man en drie tienerjongens woont ze in Assen en zijn ze als gezin vaak op het water te vinden in Friesland.

Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!
Vaderdag korting met kortingscode bij BabyPlanetVaderdag korting met kortingscode bij BabyPlanet
Zomer deals | Aanbieding met extra veel korting bij BabyPlanetZomer deals | Aanbieding met extra veel korting bij BabyPlanet
Kortingen, Aanbiedingen en Acties bij BabyPlanet.Kortingen, Aanbiedingen en Acties bij BabyPlanet.
Kortingscode BBM10Kortingscode BBM10
Lees meer over de kortingscode BBM10
BabyPlanet 70 jaar!BabyPlanet 70 jaar!

Gerelateerde blogs
Voeg reactie toe
Bezig met laden...