Swipe naar rechts
voor menu
Swipe naar rechts

Wieg of ledikant, wat is het verschil?

Door 10-08-2022 3998 keer bekeken Geen reacties

Er komt een baby! Had je van tevoren gedacht dat er zóveel te shoppen zou zijn voor je kindje (in de buik)? Wat is de babywereld toch bijzonder hè! Van babykleding tot kinderwagens en van badspullen tot de inrichting en aankleding van de babykamer. Dat laatste, de babykamer, is toch wel één van de leukste projecten tijdens de zwangerschap. Krijgt de babykamer een thema of een mooie kleur? En niet minder belangrijk: hoe komt het babybedje er uit te zien? Kies jij voor een wieg of een ledikant?

Babywieg of ledikant kopen

Wat is het verschil tussen een wieg en een ledikant?

De eerste tijd slaapt je baby in een wieg of ledikant. Beide is oké! De meeste ouders laten hun kindje eerst in de wieg en later in een ledikant slapen. Maar wat is nu het verschil tussen een wieg en een ledikant? Dat is eigenlijk zo te beantwoorden: het verschil is de grootte van het bedje. :-)

Een wieg is een kleiner formaat babybedje. Een wieg gebruik je vanaf de geboorte van je baby tot ongeveer 3 à 6 maanden. Dit laatste is afhankelijk van de grootte van de wieg. De groottes van wiegen zijn verschillend, maar een babywieg is altijd kleiner dan een ledikant.

Een ledikant heeft altijd één standaard formaat, namelijk 60 x 120 cm. Je kindje kan direct vanaf de geboorte in een ledikant slapen tot ongeveer zo’n 3 jaar. Je kunt er dus voor kiezen om de stap ‘wieg’ over te slaan en je kindje direct vanaf de geboorte in het ledikant te laten slapen. Toch wordt er in praktijk vaak eerst voor wieg gekozen én later voor een ledikant. Waarom, dat lees je verderop in deze blog...

Baby wieg kopen

Wat zijn de voordelen van een wieg?

Het belangrijkste verschil tussen een wieg en een ledikant is dus de grootte van het bedje. Een wieg is compact en daardoor gemakkelijk te verplaatsen van babykamer naar slaapkamer van de ouders. Daarnaast kun je de wieg in de kraamtijd ook in de woonkamer neerzetten. Hij is eigenlijk overal gemakkelijk naartoe te verplaatsen.

Wieg naast eigen bed

Het kan heel fijn zijn om een wieg naast jullie eigen bed te plaatsen. Zo slaapt je kindje lekker dichtbij je in de eerste maanden; de perfecte manier om je kindje goed te leren kennen. Ook voor het hechten heeft dit een positief effect. Ben je van plan om borstvoeding te gaan geven? Dan kun je je kindje straks heel gemakkelijk ('s nachts) uit de wieg halen en lekker in bed voeden. Je kunt kiezen voor een klassieke wieg of voor een co-sleeper. Een co-sleeper is een wieg die je aan de zijkant van je eigen bed bevestigd. Je kunt de zijkant van een co-sleeper gemakkelijk naar beneden doen, zodat het lijkt alsof je kindje gewoon naast je ligt. Zo is je kindje nóg dichterbij. > Bekijk hier onze co-sleepers

Een wieg biedt geborgenheid

Doordat een babywieg compact is, biedt het geborgenheid voor je kindje. Een baby vindt geborgenheid fijn; hij/zij heeft immers negen maanden in een kleine én beschermde baarmoeder geleefd. Een wieg kan daarom de eerste maanden na de geboorte comfortabeler en vertrouwder voelen dan een groot ledikant. Daarnaast ziet het er super lief uit: een klein kindje in een klein bedje. :-)

De voordelen van een ledikant

Een ledikant is groter dan een wieg. Het ledikant heeft een standaard formaat: 60 x 120 cm. In een ledikant zit een lattenbodem en een dikker matras (minimaal 8 cm dik). De lattenbodem van een ledikant kun je op minimaal twee standen plaatsen. De eerste weken/maanden ligt je baby op de hoge stand. Wanneer je baby begint te rollen en draaien in bed, dan mag de bodem naar beneden geplaatst worden. Zoals eerder geschreven kan je kindje al vanaf de geboorte in een ledikant slapen, tot zo’n 3 jaar. Met alleen een ledikant, ben je voor de eerste 3 jaar in één keer klaar.

Woon je dichtbij één van onze winkels? Kom dan gerust eens langs om ons complete assortiment wiegen en ledikanten te bewonderen. Onze toppers in de winkel vertellen je er graag meer over. Woon je niet in de buurt óf wil je gewoon lekker vanuit je luie stoel shoppen? Klik dan op één van de banners hierboven om de wiegen en ledikanten online te shoppen.

Hoe maak ik een babybedje op?

Kies je voor een wieg en/of een ledikant? Dan is het belangrijk dat je voor beide bedjes het juiste beddengoed in huis haalt. Benieuwd welk beddengoed je nodig hebt voor de wieg en/of het ledikant? We vertellen je graag meer in onze winkels óf neem contact met ons op via de chat-functie in de webshop of DM op Instagram.

Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!
BabyPlanet 70 jaar!BabyPlanet 70 jaar!

Geplaatst in: In onze winkels
Gerelateerde blogs
Voeg reactie toe
Bezig met laden...