Swipe naar rechts
voor menu
Swipe naar rechts

Ons hechte familiebedrijf

Door 25-01-2018 5741 keer bekeken Geen reacties

De broers Klaver speelden en sliepen op de Stationsweg in Drachten al tussen de gloednieuwe kinderwagens op de zolder. Er werd echter niet van hen verwacht direct mee te werken in de winkel voor babyartikelen van hun ouders Hielke en Boukje Klaver. Sietze werd eerst vestigingsmanager bij Vroom & Dreesmann, Bert ging als schilder aan de slag en Jan werkte na zijn opleiding aan de kunstacademie voor verschillende opdrachtgevers in de reclamebranche.
 Sietze Klaver, Lotte Klaver, Odette Klaver, Kirsten Klaver, Jan Klaver
v.l.n.r: Sietze Klaver, Lotte Klaver (dochter van Sietze en Odette), Odette Klaver, Kirsten Klaver (dochter van Jan) en Jan Klaver

Van kinderwagenwinkel naar compleet warenhuis

Pas veel later traden ze in de voetsporen van hun ouders. En met succes. Het aantal vierkante meters groeide geleidelijk aan van ‘maar 60m2’ bij de oprichting in 1953, naar ruim 3.000m2, als het nieuwe pand wordt geopend in mei dit jaar. Dat moet je dan ook echt in deze tijd zien, zegt Sietze Klaver met nadruk. Het assortiment in deze branche is immers uitgebreid van ‘kinderwagenwinkel’ tot compleet babywarenhuis, met een uitgebreide collectie kleding voor de aanstaande moeder en inspiratie voor de aankleding van de babykamer of tienerkamer. “Er is daardoor veel meer ruimte nodig, om van de aanschaf voor een baby-uitzet een beleving te maken”, aldus Klaver.

Klaver babywinkel Drachten

Stationsweg

Ter herinnering nog even de tijdlijn van het familiebedrijf Klaver. Van de oprichting in 1953 tot aan 1987 was de bekende babywinkel aan de Stationsweg gevestigd. Toen de drie broers de zaak daarna overnamen hadden zij wel een belangrijke voorwaarde: de zaak uitbreiden. Dat werd ook direct een verhuizing naar een pand aan De Zuidkade, waar nu fietsenwinkel Egberts gevestigd is. Maar ook dat bleek op termijn te klein en werd besloten om eind jaren negentig naar De Raai te verhuizen, waar 2.200m2 gebruikt kon worden. Op De Zuidkade bleef de winkel enkele jaren voortbestaan als tienerkledingwinkel Benglz.

Vijf locaties

Ook het aantal locaties van het familiebedrijf werd in de afgelopen jaren uitgebreid. BabyPlanet bezit nu vijf winkels door heel Noord Nederland. In 1991 werd de eerste winkel buiten Drachten in Assen geopend. Daar is Carla vanaf het eerste uur en tot heden bedrijfsleidster. Daarna volgden er winkels in Groningen, Sneek en Meppel. Een paar maanden geleden werd de eerste paal geslagen van een gloednieuw pand aan de Martin Luther Kingsingel, naast de huidige, tijdelijke winkel van BabyPlanet. Doordat Aldi zich jaren geleden meldde als belangstellende koper voor het pand aan De Raai, werden nieuwe plannen gesmeed voor ver- of nieuwbouw van BabyPlanet Drachten. Een lang proces met allerlei afwegingen, dat tot gevolg had dat vorig jaar eerst tijdelijk werd verhuisd naar de Drachtster woonboulevard.

Babywinkel Klaver Stationsweg Drachten

Nieuwbouw

Een bijzonder jaar wordt 2018 met de verwachte opening in mei dit jaar van de nieuwbouw, naast de huidge tijdelijke winkel. De contouren van het nieuwbouwpand worden al duidelijk zichtbaar. Hiermee gaat wel een droom van dit Drachtster familiebedrijf in vervulling, waar inmiddels de derde generatie Klaver haar intrede heeft gedaan met Lotte (27) en Kirsten (26) Klaver. “Dat we vijf winkels hebben weten ook veel van onze klanten of zelfs kennissen niet”, lacht Kirsten Klaver. Samen met haar nichtje Lotte groeide ze op in de ‘babyartikelenbranche’. Sterker nog, Lotte werd in 1991 geboren op dezelfde zolderkamer waar de gebroeders Klaver ook sliepen en speelden in hun jonge jeugd, vertelt vader Sietze. Het cliché ‘met de paplepel ingegeven’ is hier wel aan de orde. “We deden al aan kinderarbeid hoor”, lacht Lotte bij de herinnering dat ze al op jonge leeftijd meehielpen om de prijskaartjes aan de kleding te doen of dozen uitpakten in het magazijn. “Het was gewoon heel leuk om te doen en vooral als we daarvoor zelf mooie nieuwe kleding kregen.”

Verandermanagement

Lotte rondde drie jaar geleden de studie Small Business en Retail Management af. Kirsten zal dezelfde studie dit studiejaar afronden. Het sluit perfect aan op hun werkzaamheden binnen het familiebedrijf. Lotte deed daarbij nog een minor Verandermanagement en past dit praktisch toe in het bedrijf. Dat opende wel de ogen van Sietze en Jan, die als eigenaren meestal op de ‘automatische piloot’ het bedrijf leiden. “Het is echt goed om weer eens te kijken welke dingen je doet en waaróm je het zo doet”, bekent Sietze eerlijk. De nieuwe generatie is bovendien geheel op de hoogte van de mogelijkheden van sociale media en wat hun leeftijdsgenoten, die ook gezinsuitbreiding krijgen, graag willen vinden bij BabyPlanet. Een unieke situatie binnen het bedrijf is dat Jan Klaver letterlijk en figuurlijk ‘geïntegreerd’ is in het bedrijf met zijn eigen reclamebureau. Vanaf 1993 werkt hij ook voor derden in de reclamewereld. “Heel gemakkelijk om de reclame en marketing voor BabyPlanet inpandig te hebben”, legt Jan uit. In het gloednieuwe pand krijgt hij weer een eigen ingang voor zijn reclamebureau, maar is nu ook meeverhuisd naar het tijdelijke pand aan de Martin Luther Kingsingel.

Drie generaties bevlogen

Bij BabyPlanet werken totaal zo’n 55 medewerkers. Deze medewerkers zijn ook betrokken bij het hele vernieuwingsproces dat al een paar jaar gaande is binnen het familiebedrijf. Een duidelijke visie en missie kwam naar voren met de kernwaarden van BabyPlanet: Hospitality, Inspirerend, Spraakmakend en 3 generaties bevlogen. “Bij elke beslissing die we nu moeten nemen wordt die ‘HIS3’ getoetst”, legt Lotte uit. Medewerkers in de winkel worden hostesses genoemd: een allesomvattende benaming voor hun rol. “We willen blije klanten die ons waarderen met een 9 of een 10”, vult Jan Klaver aan. “We hebben een webshop en weten dat de concurrentie op het internet zit. Door van een bezoek aan de winkel een positieve beleving te maken, krijg je blije klanten die dat doorvertellen. Dan word je spraakmakend.” Spraakmakend en inspirerend zal de gloednieuwe winkel vast worden. In het interview wordt verklapt dat bezoekers namelijk kunnen proefrijden met de gewenste kinderwagen op een speciaal parcours, dat op het daktuinterras zal worden gecreëerd. Binnen komt een exotische theebar en een (privé)plek om je baby te voeden of te verschonen. Kortom, als de planning normaal verloopt, wordt Drachten in mei van dit jaar verrijkt met een bijzonder warenhuis van de bevlogen familie Klaver uit Drachten.

Zesde winkel: de webshop

De webshop is een verhaal apart. Dat doe je er beslist niet zo even bij, willen de Klavers wel even benadrukken. “In 2016 is de webshop geheel nieuw gebouwd door Jan Arend Koelstra (voormalig eigenaar van de bekende Koelstra kinderwagens), en trad bij ons in dienst voor de e-commerce van het familiebedrijf. Het is gewoon onze zesde winkel als je ziet wat daar allemaal mee gemoeid is”, vertelt Sietze. “Met het nieuwe pand is Drachten het centrum waar vanuit internetbestellingen uit Nederland en België worden verstuurd.”

Tekst: Marijke van der Hoek, De Breeduit

Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!
BabyPlanet 70 jaar!BabyPlanet 70 jaar!

Geplaatst in: In het nieuws
Gerelateerde blogs
Voeg reactie toe
Bezig met laden...