Swipe naar rechts
voor menu
Swipe naar rechts

Vrouwen worden steeds later moeder

Door 30-01-2018 9561 keer bekeken 2 reacties

Vind jij het ook opvallend dat jouw moeder een stuk jonger moeder werd dan jij? Dat klopt wel. Er is de afgelopen jaren een behoorlijke verschuiving geweest in de leeftijd dat de vrouw voor het eerst moeder werd. In deze blog een aantal cijfers.

vrouwen worden steeds later moeder

Vandaag komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met het nieuws dat de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland voor het eerst moeder worden is gestegen naar bijna 30. Daarnaast zijn er volgens het CBS vorig jaar minder baby’s geboren. Met een geboortecijfer van 169.00 bereiken we hetzelfde aantal geboren kinderen als in 1919!

Vrouwen in Nederland waren in 2017 gemiddeld 29,8 jaar bij de geboorte van hun eerste kind. Best een verschil als je ziet dat deze leeftijd in 1970 nog op 24 jaar lag. Sinds die tijd stijgt de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen.

Dit is trouwens geen exclusief Nederlands verschijnsel, zegt het CBS. Vrouwen in Zuid-Europa zijn nog ouder als ze moeder worden. Zo zijn Italiaanse en Spaanse vrouwen gemiddeld bijna 31 jaar als ze hun eerste kindje ter wereld brengen.

Ook het kindertal daalt. Nu krijgt de Nederlandse vrouw gemiddeld 1,61 kinderen. Zeven jaar geleden was dat 1,80. Vooral jonge vrouwen stellen hun kinderwens uit. In 2017 werden er 55 kinderen per duizend twintigers geboren, in 2000 waren dat er 73. Ook het aantal tienermoeders daalt. Bij vrouwen boven de 35 jaar is het aantal geboortes juist licht toegenomen.

Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!
BabyPlanet 70 jaar!BabyPlanet 70 jaar!

Geplaatst in: In het nieuws
Bezoeker
31 januari 2018
Mjn moeder was 42 toen ik als jongste van 8 geboren werd. Zelf was ik 36 - 38 en 40 toen mijn kinderen gboren werden, waarvan de laatsten een tweeling is. Het houd je jong.
Marleen van BabyPlanet
31 januari 2018
Wat mooi :-) Dat houdt je zeker jong!
Voeg reactie toe
Bezig met laden...