Swipe naar rechts
voor menu
Swipe naar rechts

Bolle Buiken Blog 1 - Maartje en Martin "Hoe vertel je het?"

Door 14-04-2017 7383 keer bekeken Geen reacties

Het eerste stel van de BabyPlanet Bolle Buiken Blog is Maartje (29) en Martin (33) uit Groningen. Maartje heeft een schoonheidssalon in het centrum van Groningen en Martin werkt als commercieel medewerker binnendienst. Martin en Maartje zijn op dit moment 17 weken zwanger en hebben een wel heel bijzondere zwangerschap tot nu toe.

Bolle Buiken Blog

"Dit kan gewoon niet!"
“We weten nu ongeveer drie maanden dat Maartje zwanger is”, vertelt Martin. “Op vrijdag de 13e! Voor ons absoluut geen ongeluksdag. We waren eigenlijk net gestopt met anticonceptie en Maartje begon gekke buien te vertonen. Lees: immense midnight-snack-aanvallen, vaak moe en soms lichtelijk ontvlambaar.”

Reden voor Martin om Google te raadplegen, of Maartje al zwanger kon zijn. Zijn vermoedens werden bevestigd. Op dat moment waren ze lekker uit eten, iets wat ze graag samen doen.

Maartje dacht dat het nog niet kon, zo snel. “Zoveel verhalen om ons heen, hoe lang mensen er over doen om zwanger te worden en waarbij het soms nooit is gelukt. Dit kan gewoon niet!” Martin stond erop en er werd een test gehaald op weg naar huis. En ja hoor, het vermoeden klopte! “Ik was natuurlijk nog steeds niet helemaal overtuigd”, vertelt Maartje, “dus weer op naar de winkel en ook bij de tweede keer direct bingo!”

Bolle Buiken Blog Maartje en Martin

Bijzondere zwangerschap voor de hele familie
De zwangerschap is extra bijzonder, vooral voor Martin en zijn familie. “We komen beide uit warme gezinnen”, vertelt Maartje. “Heel verschillend, maar ook wel weer hetzelfde. Verschillend, gezien Martin geadopteerd is uit Colombia. En heel erg hetzelfde, aangezien we opgegroeid zijn in nuchtere, open en liefdevolle Groningse gezinnen.” Maartje heeft een oudere zus en voor haar voelt dit als vanzelfsprekend. Voor Martin is dit een ander verhaal.

“Door mijn adoptieouders heb ik een kans gekregen op een beter leven”, aldus Martin. “Ik ben opgegroeid in het Groningse Meeden. Ik heb een zusje, die ook geadopteerd is uit een ander deel van Colombia en een oudere broer (biologische zoon van Martin’s ouders), die helaas 3 jaar geleden overleden is.”

“We krijgen gewoon een baby die op ons lijkt, zo gek en mooi tegelijk. Voor mij extra bijzonder, omdat dit het eerste levende wezentje in mijn leven gaat worden dat mijn bloed heeft. Dit idee geeft ons het meest bijzondere en warme gevoel dat wij ooit ervaren hebben.”

Daar komt nog eens een bijzonder gegeven bij. “Wij zijn uitgerekend op de datum dat Martin zijn overleden broer jarig was”, geeft Maartje aan. “Dit is mooi en heftig tegelijkertijd. Een extra emotionele lading. Zou dit een geval van ‘ment to be’ zijn?”

Hoe vertel je dat je zwanger bent?
Ja, dan blijkt het toch al echt zo te zijn. Hoe hebben Maartje en Martin het de rest van de familie en vrienden verteld? “We hebben aan Maartje’s ouders twee boeken gegeven”, aldus Martin. “Elk eentje natuurlijk. ‘Oma is een Ooievaar’ en ‘Bij Opa logeren’. Op de eerste bladzijde had Maartje een persoonlijk gedichtje voor hen geschreven.”

“Martin’s ouders hebben we baby slofjes en een kaartje gegeven” vertelt Maartje. “De ingepakte baby slofjes hadden we aan de moeder van Martin gegeven en het kaartje met de uitgerekende datum erop aan Martin’s vader.”

“De reacties waren heel bijzonder, helemaal aangezien het niet verwacht was.” Voor Martin’s ouders helemaal natuurlijk. Maartje haar familie was eveneens verbaasd als blij. “Mijn moeder riep meteen: “jullie worden hele goede ouders!” Heel fijn om ouders te hebben die zoveel vertrouwen in je hebben.”

Er zijn al meer baby’s in de familie. Maartje heeft een nichtje van drie jaar oud en een neefje van 6 jaar oud. Martin heeft een neefje van anderhalf jaar oud. “Dit maakt dat we direct een match hadden, aangezien we beide dol zijn op onze neefjes en nichtje. Zo hadden we op de eerste date een gemakkelijk gespreksonderwerp en wisten we dat we beide kinderen wilden.” Het ene stel doet er een jaar over om überhaupt dit onderwerp aan te snijden, maar Maartje en Martin niet hoor!

Martin snackt ‘verplicht’ mee
De eerste maanden is alles nieuw. Hoe gaan Martin en Maartje daarmee om? Wat merken ze nu al qua veranderingen, zowel lichamelijk als geestelijk?

“Wow, wat een rollercoaster zeg!” Maartje is er ondersteboven van. “Alles is zo spannend, leuk en speciaal tegelijk! Je leven verandert enorm, zelfs nu de baby nog in de oven zit! Je realiteitszin, verantwoordelijkheidsgevoel, emoties, alles voelt zo anders aan. Je bent beide gewoon meer geaard, je hebt echt een doel. Dat gevoel hadden wij beide van tevoren niet zo ingeschat. Een apart gevoel, wat tegelijkertijd heel natuurlijk aanvoelt.

“Mijn buik wordt bol en gaat echt naar voren groeien, mijn heupen worden ronder en ook mijn borsten groeien. Over die ‘fluffyness’ ben ik soms wel wat onzeker, maar het mooiste is dat Martin het allemaal oprecht prachtig vindt. Elke ochtend en avond kletst hij honderduit tegen de baby. Dit zijn wel allemaal onderonsjes onder de dekens, geheime verhalen, die mama niet mag horen.”

Martin is ook iets gegroeid, aangezien hij soms medeplichtig mee moet doen met Maartje haar cravings. Dan voelt ze zich minder schuldig. “En om eerlijk te zijn houdt Martin ook wel van stoute snackjes.”

Bolle Buiken Blog Maartje en Martin

“Ik ben nu weer Maartje en geen emotionele terrorist”
“In de eerste drie maanden heb ik veel last gehad van mijn hormonen, wat echt voor spanning zorgde hier en daar. Je hoofd en lichaam zijn ook gewoon sneller moe. Nu na 3 maanden klaart de lucht op en is mijn energie zowel lichamelijk als geestelijk weer op peil. Ik ben nu weer Maartje en geen emotionele terrorist!”

Martin kan dit bevestigen. “Er komt veel op je af. Je bent blij, maar tegelijkertijd heb je een vriendin voor wie je alles goed probeert te doen en niks goed kan doen. Dit viel best zwaar op sommige momenten, vooral omdat je als man geen voorstelling kan maken van wat de vrouw doormaakt.”

“Je komt dichter tot elkaar, aangezien je samen een wondertje hebt gemaakt”, vertelt Maartje. “Maar ergens schept het ook een afstand. Als vrouw draag je de baby en voel je alles ook. De man kan tijdens de zwangerschap helaas niet alles begrijpen en voelen, zoals bijvoorbeeld je hormonen. Dit zorgde voor afstand bij ons. Daar gaven wij elkaar dan de ruimte voor. We merkten dat je sommige dingen gewoon niet kan begrijpen en moet accepteren van elkaar. Je tolerantie en acceptatievermogen groeit immens tijdens de zwangerschap.”

De gekke dingen die Maartje opvallen tijdens haar zwangerschap
“Het is heel grappig en bijzonder hoe mensen zich bemoeien met onze zwangerschap. Iedereen geeft gewenst en ongewenst tips, is zogenaamd ook verloskundige door eigen ervaring.”

Ook kreeg Maartje, vooral in het begin van de zwangerschap, ongevraagde horror verhalen. “Alsof je daar op zit te wachten. Oh, en iedereen heeft wel een opmerking over je buik, over hoe groot of klein het is. Daarnaast gaat iedereen er ook zomaar aan zitten. Grappig, raar en bijzonder tegelijk, dat als er een mensje in je groeit, anderen en zelfs vreemden zich om je bekommeren en zich met je verbonden voelen.”

Bolle Buiken Blog Maartje en Martin

"We kijken nu al uit naar het leven met onze kleine muis in ons nieuwe huis."
“We hebben net een nieuw huis gekocht in de wijk Helpman in Groningen. We kijken er naar uit om daar te kunnen genieten met onze kleine boef! Dat hij of zij daar haar of zijn eerste gelukkige stapjes zet met van die heerlijke mollige wiebelige beentjes.”

“De hoop dat je een goede papa en mama wordt, maakt het extra spannend. Je wordt voorzichtiger met alles, er is meer besef van wat er toe doet en wat eigenlijk helemaal niet. Je scheidt makkelijker het kaf van het koren.”

Over vier weken kun je het volgende verhaal van Martin en Maartje lezen. Wil je ondertussen nog meer blogs volgen? Dat kan! Volgende week zondag komt de blog van Sybrich en Reimer online bij BabyPlanet! Zij zijn een paar weekjes verder in hun zwangerschap.

Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!
BabyPlanet 70 jaar!BabyPlanet 70 jaar!


Geplaatst in: Bolle Buiken Blog
Voeg reactie toe
Bezig met laden...