Swipe naar rechts
voor menu
Swipe naar rechts

Bolle Buiken Blog 31 - Marjanne en Watse "Oma's vertellen"

Door 10-11-2017 4386 keer bekeken Geen reacties

“Er is zo veel veranderd! Vroeger legde ik Watse gewoon met dekenklemmen in bed. Ja, dat deden we toen. Mag nu echt niet meer”, vertelt de moeder van Watse. “Maar Watse is ook gewoon groot geworden.”

Bolle buiken Blog | Oma's vertellen

“Ik weet nog wel, ik kwam een keer boven, en toen had Watse zich uit bed verplaatst. Zat hij met het matras op zijn rug met zijn zusje boven”, lacht ze. “Want ja, die dekenklemmen deden hun werk wel.” Er is een hoop veranderd sinds de moeders van Marjanne en Watse hun kinderen kregen. Hoe vinden ze het om nu oma (of Beppe eigenlijk, Fries voor oma) te zijn?

Oma’s vertellen
"Het is heerlijk om oma te zijn”, vertelt Beppe Sjoerdsje, de moeder van Marjanne. “Ik geniet van elk moment dat ik bij hun mag zijn. Ze even lekker knuffelen, met hun spelen, het is zo’n rijkdom.” Wat ze het meest bijzondere moment tot nu toe vindt? “Het moment dat Marjanne belde dat de kleine er eindelijk was. Dat zal me altijd bijblijven.”

“De eerste lach vond ik ook fantastisch”, vult de moeder van Watse aan. “Dat is ook zo’n mooi moment. Dat ze echt lachen. En er komt steeds meer bij, ik ontdek elke keer weer iets nieuws als ik ze zie. Daarom wil ik ze ook graag één keer per week sowieso zien.”

Bolle Buiken Blog

Oma’s passen op
“Ik zie me niet als oppas, maar als oma”, vertelt de moeder van Watse verder. “Ik ben één dag in de week bij Marjanne en Watse, en dan hebben we het gewoon heel erg gezellig.” “Ja”, vult Beppe Sjoerdsje aan. “Ik pas iedere week een dagje op en dit is prachtig. Zo kun je echt een band op bouwen met je kleinkinderen.”

“’s Middags komen er dan nog twee van mijn kleinkinderen bij”, vertelt ze verder. “Dan hebben ze de grootste lol samen. Ik kan dan even wat klusjes doen in huis, wasje draaien, eten koken. Als ze dan thuis komen kunnen ze zo aan tafel, dat geeft dat mij een tevreden gevoel!”

“Ik vind het belangrijk dat de kinderen het naar hun zin hebben bij mij”, vertelt de moeder van Watse. “Dat ze het leuk vinden om naar Beppe te gaan. Ik hoop niet dat ze later denken: “Oh jakkes moeten we ook weer naar dat oude wijf”, lacht ze. “Maar dat zal vast wel meevallen.”

Bolle Buiken Blog

De tijden zijn veranderd
“Er zijn zoveel nieuwe regels en veranderingen”, vertelt de moeder van Watse. “Dat is wel anders in onze tijd. Ik heb me er niet speciaal in verdiept van tevoren, maar ik leer gaandeweg veel van Marjanne en Watse in hoe ze het doen.”

“En toch zijn er ook wel dingen hetzelfde gebleven”, vult Beppe Sjoerdsje aan. “Rust, reinheid en regelmaat zijn ook de dingen die Watse en Marjanne aan houden. En waar zij de dingen anders doen hou ik me hier ook aan. Hoewel”, lacht ze. “Misschien alleen wel een extra snoepje.” “Ja, dat extra snoepje zit er bij mij ook wel in”, vertelt de moeder van Watse.

“Maar dat mag ook. Daar ben je oma voor. Ik bemoei me alleen verder niet met hoe Marjanne en Watse hun kinderen opvoeden. Ik ga hun niet zeggen: vroeger deden we dat anders. Dat hoeft niet, ze kunnen het heel goed zelf.” Oma’s adviezen “Waar ik kan”, gaat de moeder van Watse verder, “geef ik adviezen. Maar alleen als zij er om vragen. Ik weet nog dat Marjanne in het begin bij Marc me wel eens belde, dan had ze vragen over koorts. Ik vertelde haar dan altijd dat ze hem niet te warm moest kleden.”

Bolle Buiken Blog

“Ja, ik herinner me nog een keer dat Marjanne belde omdat Marc uit zijn Tripp Trapp stoel was gevallen”, vult Beppe Sjoerdsje aan. “Wat ze nu moest doen. Ik heb haar toen geadviseerd toch voor de zekerheid even langs de dokter te gaan. Er was niks aan de hand hoor, gewoon een dikke buil op zijn hoofd. Maar op dat soort momenten, dan ben ik er voor hun.”

“Ik herken ook wel de onzekerheid van voor het eerst moeder zijn”, vertelt ze verder. “Alles is nieuw. En zeker met Marc, die onzekerheid was nog groter. Dan ben je blij dat je als oma gewoon adviezen kan geven, als ze het nodig hebben. Maar ik blijf oma, en zeker geen tweede moeder.

Ik denk dat dat ook wel een tip is die ik iedere oma mee wil geven: respecteer hoe je kinderen hun kinderen opvoeden. Dat had ik zelf vroeger ook graag gewild.”

Bolle Buiken Blog

Geleerd en overgenomen van opa en oma
“Er zijn ook wel dingen die ik overgenomen heb van wat wij vroeger meekregen”, vertelt Marjanne. “We hebben bijvoorbeeld een slaapliedje, dat liedje werd vroeger ook altijd voor mij gezongen. Dat doen we nu ook bij onze kinderen. Soms, als Watse het doet, en hij weet het niet helemaal meer, of zingt het net niet goed, dan weet Marc dat precies. Hij kent het hele liedje al uit zijn hoofd!”

“En wat ik altijd gezellig vond, en ik nu ook met Marc doe: op een bepaald moment krijg je niet meer de fles voor het slapen gaan. Dat was dan anders altijd zo’n afsluitend moment, en dat is dan weg. Bij mij thuis was het vroeger zo dat die fles vervangen werd door een kopje thee met melk. Een kopje babythee”, lacht ze. “Dat doe ik nu ook, dat vind ik een fijn moment ook, zo voor het slapen gaan.”

Bolle Buiken Blog oma's

En voor de langere termijn
“Ja, ook voor de langere termijn nemen we dingen over die wij vroeger geleerd hebben. We komen uit een warm nest, waar eerlijkheid altijd voorop staat. Een eerlijke en open sfeer thuis, waar alles besproken kan worden. Dat vind ik enorm belangrijk.”

“Thuis zorgen Watse en ik er dan ook voor dat die sfeer ook hier is, en we merken met Marc dat dat nu al zijn vruchten afwerpt. Hoewel het misschien ook al een beetje in het aard van het beestje zit hoor, Marc is altijd heel eerlijk.”

> Over vier weken vertellen Marjanne en Watse je weer uitgebreid over de ontwikkelingen met Fardau en Marc. Onder andere over Sint Maarten lopen, en de eerste kerst met zijn viertjes! Mocht je meer willen lezen over opa’s en oma’s en hoe die met hun kleinkinderen omgaan, dan kun je ook de blogs van Sybrich en Reimer en Martin en Maartje lezen. Volgende week vertellen Sanne en Dennis weer uitgebreid over hun ervaringen. 

Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!Happy Winter Deals bij BabyPlanet | Kortingen, Acties, Aanbiedingen en Deals!
BabyPlanet 70 jaar!BabyPlanet 70 jaar!

Geplaatst in: Bolle Buiken Blog
Voeg reactie toe
Bezig met laden...